Miriam Nielsen Materiel Spirit object
Samara Sallam video
Adey A fictitious Dream
Tror du vi vågner fernisering
Tonje Bøe Birkeland
Martin Zellerhoff
Triennalen foromtale
Jacob Juhl fernisering
Christian Klintholm
Sofie Pihl Perceptions 2
Fotobøger
Adey plakat
Homage Mayumi
mellemting
Fernisering Linda Hansen
Joaquin Zaragoza Gratis Knus
Sinking Into fernisering
Invisible Aarhus PopUdstilling
Fem gode grunde til at investere i kunst

Er det kunst?

5 HUMAN SITES sohn isaksen mellemting croppedDet kan være nysgerrigt, undrende eller provokerende ment, når en gæst ind imellem spørger mig, om værkerne i galleriet er kunst.

Og det er så farligt at svare på. Ikke farligt på den måde, men hvis man ikke vil risikere at indlade sig på en diskussion, der varer til langt efter lukketid og alligevel ikke er kommet et skridt videre, skal man virkelig veje sine ord.

Man kunne svare, at hvis det er kunst for dig, så er det kunst. Men det er både et alt for slimet svar og så er det heller ikke rigtigt.

Opfattelsen af, hvad der er kunst er på mange måder personlig, men jeg anerkender ikke, at man har en individuel frihed til definitionen.

Kunst skal indeholde et budskab. Kunstneren skal ønske at påvirke mig på en eller anden måde. Det kan være med et politisk budskab, nogle bestemte værdier, en særlig sindstilstand eller noget helt andet. Og kunstneren skal have en idé, en mening med værket, der rækker ud over kunstneren selv. Ellers bliver det – bogstaveligt - meningsløst.

Det bliver også først kunst, når jeg som beskuer får en oplevelse i mødet med værket. Det kan være, at jeg netop oplever den betydning, som kunstneren har lagt i værket. Men det kan også være, at jeg oplever noget, der er beslægtet eller noget helt andet.

Sådan er det med enhver kommunikation. Vi hører ikke altid det, der bliver sagt, men kommunikationen er alligevel det, der påvirker og flytter os. Og hvis vi vil undgå, at tale forbi hinanden, så må vi have en grad af fælles forståelse af, hvad vi taler om.

Joaquin Zaragoza Grænsen copy

Kunstneren har en forpligtelse til at ville kommunikationen. Det betyder, at kunsten skal gå gæsten i møde og invitere til en dialog. Den rigtig gode kunst forener netop et stærkt indhold og evnen til at formidle det, på en interessant (intelligent) måde.

Billedkunstnere har nogle faglige greb, - bl.a. en viden om æstetik – der gør dem i stand til at præsentere budskabet på en virkningsfuld måde.

Som minimum skal billedkunst altså opfylde disse fire krav:

  1. Der er tale om et visuelt eller taktilt udtryk (ellers kan der være tale om noget andet end billedkunst (musik, poesi…..)
  2. Kunstneren har et budskab med værket
  3. Modtageren (beskueren) mærker en påvirkning i mødet med værket
  4. Der er overensstemmelse mellem værkets intention og den håndværksmæssige kvalitet. (Det skal være ordentligt udført)

Næste gang, der kommer en gæst i galleriet og stiller spørgsmålet Er det kunst?  tager vi en snak ud fra ovenstående. Det sparer nok ikke tid, men det bliver helt sikkert en mere kvalificeret samtale. 

Eksklusivt interview med udstillingsaktuelle Maja ...
Anbefaling: Kom på visuel getaway med Massimo Vita...

Related Posts

 

Comments

No comments made yet. Be the first to submit a comment
Already Registered? Login Here
Guest
Søndag, 19. september 2021

Captcha Image

Nyhedsbrev