Miriam Nielsen Materiel Spirit object
Samara Sallam video
Adey A fictitious Dream
Tror du vi vågner fernisering
Tonje Bøe Birkeland
Martin Zellerhoff
Triennalen foromtale
Jacob Juhl fernisering
Christian Klintholm
Sofie Pihl Perceptions 2
Fotobøger
Adey plakat
Homage Mayumi
mellemting
Fernisering Linda Hansen
Joaquin Zaragoza Gratis Knus
Sinking Into fernisering
Invisible Aarhus PopUdstilling
Fem gode grunde til at investere i kunst

Fire fotobøger til sommerferien

fotobøger fra liggestolen 3

Fire fotobøger jeg skal have i sommertasken, - og 8 andre jeg gerne ville have plads til

Det hele er pakket til ferien i sommerhuset. Tøjet ligger klar i bunker på den ene ende af spisebordet, mens der står poser med regntøj, madvarer og sengetøj i gangen ved siden af entredøren. Der er også et par solide stofposer med bøger og spil til feriedagene. Ingen ferie uden bøger, en roman, en digtsamling og en del fotobøger.

De sidste par år har fotobøgerne fyldt mere og mere i min bagage. Jeg har en fornemmelse af, at fotobøgerne er blevet bedre og bedre. Der er ikke længere tale om reducerede gengivelser af udstillinger. Fotobøger er en genre, hvor fotografier bliver vist i bogform , - men fotobogen kan du lægge til side, og tage frem igen, du kan bladre frem og tilbage og tage den i større eller mindre bidder. Som ved en god udstilling, er der arbejdet meget bevidst med præsentationen. I bøgerne handler det både om layout, opsætning, indbinding, papirvalg og trykmetode.

I år er der fire fotobøger, der længe har været reserveret til ferien

, - must-read photobooks:

Tonje Bøe Birkeland The Characters er på alle måder helt i særklasse. For det første er Tonjes fotografiske projekt særegent og vildt overraskende, - mere vil jeg ikke røbe. Det skal man opleve. For det andet er bogen et kvalitetsmæssigt mesterværk. Sjældent får man lov at holde en bog i hånden, der er så håndværksmæssigt og indholdsmæssigt gennemtænkt og gennemført.

AdeY Heath  er den næste, der blev pakket. Det er en zine-udgivelse. Dvs. en selvudgivet (mindre) bog i et begrænset oplag, der bliver publiceret, når den er købt og finansieret. AdeY er en ung koreograf og græsesøgende fotokunstner, med en særlig glæde for kroppens sociale aspekter. Det er en fotobog helt uden tekst, - den glæder jeg mig til at fordybe mig i.

AdeY Helth Zine 2

Sophie Howart og Stephen McLaren Street Photography Now skal med, fordi det er en flot og tilgængelig indføring i genren streetphotography med præsentation af en lang række fotografer inden for genren. Jeg glæder mig til at få lidt mere styr på den genre, for sandt at sige, er der meget streetphotography, jeg synes er kedelig. Måske er der noget, jeg ikke har fået øje på.

Charlotte Jansen præsenterer i Girl on Girl hvordan en række kvindelige fotografer præsenterer kvinder I deres værker. Det er jo et ganske spændende og på mange måder et modigt projekt at tage fat på i en tid, hvor feminister heftigt diskuterer, hvad der er frigørende og hvad der er undertrykkende.

Forsider copy

Nu ligger de her, de fire bøger. De er smugkigget, - og det lover godt. Rigtig godt.

Jeg kan godt mærke, at jeg læser fotobøgerne på en anden måde end tidligere. En gang var det fotografiet æstetiske skønhed eller den umiddelbare aflæsning af motivet, jeg blev fanget af. Det kan det også stadig være, men i dag er det i langt højere grad billedets stemning, lagene og mine personlige refererencer til billedet, der fanger mig.

Derfor ved jeg godt, at jeg ikke når at læse mere end denne feries fire ovennævnte must-read fotobøger.  Men for en sikkerheds skyld, vælger jeg et par stykker mere, - jeg skal bare bestemme mig.  Det kunne være: Linda Hansen Naevus Flammeus, Henrik Saxgren Ultimate Thule, Vivian Maier American Street photography, Astrid Kruse Jensen Beauty will always be disturbed, Carsten Rabe Blossom, Susan Hefuna xcultural code, Krass Clement Impasse Hotel Syria eller Ren Hang Ren Hang

God ferie!

Om de fire must-read:
Tonje Bøe Birkeland: The Characters. Selvudgivet. Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. 650 kr
AdeY: Heath. Zine. Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. Min. 170 kr
Sophie HoWart m.fl.: Street Photography Now. 250 kr
Charlotte Jansen: Girl on Girl. 290 kr
Er vi alle blevet til (selv)dokumenterende fotojou...
Anbefaling: Agnes Denes i Aros' The Garden

Related Posts

Nyhedsbrev